tekstlogo

Domaine Begude

Voor dat James Kinglake zich met zijn vrouw Catherine in de streek rond Limoux vestigde was hij werkzaam in de Londense bankwereld. James is een eigenzinnige wijnmaker die samen met een Franse en Australische wijnmaker moderne wijnen maakt.
De wijngaard dateert van de 16e eeuw en is altijd bekend geweest omwille van zijn kwaliteit. Het domein is 28 ha groot en is gelegen op 350m hoogte middenin de heuvels van de Pyreneeën. De bodem bestaat vooral uit rots, klei en kalksteen.
Het is een cool climate in een mediterane omgeving : lang, koel groeiseizoen, hete zomers, afkoeling tijdens de nachten door de hoogte en de winden van de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee.
Druivensoorten voor de witte wijnen zijn : Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier en Gewürtztraminer.
Druivensoorten voor de rosé en rode wijnen : Pinot Noir.
Een wild fermented Chardonnay en Pinot Noir.
AOP Limoux en IGP Pays d'Oc.


Domaine J. Laurens

Dit domein is ontstaan in de jaren '80 van vorige eeuw. In 2002 neemtJacques Calvel het domain over. Op dat ogenblik is hij 60 jaar en heeft hij een carrière in deinternationale IT-wereld achter de rug.
Hij start de renovatie van de wijngaard en de modernisering van het wijnbedrijf met respect voor het verleden. Er wordt niet biologisch gewerkt maar wel met respect voor een duurzame en omgevingsverantwoorde wijnbouw.
DE AOP Limoux is één van de oudste AOP's in Frankrijk. De méthode champenoise is begin 16e eeuw ontstaan in Limoux en de kennis is door Benedictijner monniken mee naar het noorden genomen waar de methode werd gecommercialiseerd in wat wij nu kennen als de Champagne streek.
Afhankelijk van het eindproduct rijping 'sur lies' van 9 tot 36 maanden.
Druivensoorten : Mauzac, Chardonnay, Pinot Noir en Chenin Blanc.
Ieder jaar winnen ze verschillende medailles d'or en/of d'argent, niet enkel in Frankrijk maar ook in Canada, US en UK. Er wordt ook uitgevoerd naar Zwiterland, Azië en ook naar Japan.


Domaine Mas de Lavail

Mas de Lavail ligt middenin de appellatie AOP Maury en is sinds 1999 in handen van de familie Battle.
80 ha wijngaarden ingesloten door twee kleine bergketens van de Corbières en een terroir gekenmerkt door klei, kalk en zwarte leisteen.
Een opbrengst van 26hl/ha met in totaal jaarlijks ongeveer 100.000 flessen. Er wordt manueel geplukt en gewerkt volgens de principes van duurzame landbouw.
Druivensoorten : Grenache Blanc, Gris en Noir, Carignan Blanc en Noir Vieilles Vignes, Syrah, Mourvèdre en Muscat Petit Grains.
Wit, rosé, rood en vin doux naturel.


Domaine Château Rives Blanques

Château Rives Blanques, gelegen te Cépie op enkele kilometers van Limoux, ligt middenin de appellatie AOP Limoux.
Château Rives Blanques is een familiedomein van 30ha gelegen op 350m hoogte en is omgeven door bossen in de uitlopers van de Pyreneeën. Het domein is eigendom van een Iers / Nederlands echtpaar, Caryl en Jan Panman.
Reeds 20 jaar lang maken zij witte wijnen op ecologisch verantwoorde wijze. Wilde bloemen,klaver en andere gewassen groeien tussen de wijnranken, gesnoeide takken en de geperste druivenpitten en druivenschillen worden terug in de aarde geploegd en er wordt geen gebruik gemaakt van harde chemische producten of pesticiden.
Bovendien zijn zij Partners in het BioDiVine project van het Europese Unie programma dat de relatie bestudeert tussen biodiversiteit en de wijngaard.
Het klimaat en de fauna hebben het karakter van een oceanisch terroir. De bodem bestaat uit klei en zand met gletsjerstenen en mineralen die de wijnen een unieke frisheid en fijnzinnige elgantie geven. De Middellandse zee zorgt voor de passie en de Atlantische invloed verleent de koele elegantie.
Druivensoorten : Chenin Blanc, Chardonnay en Mauzac. Wit, blanquette en vendange tardive.


Tenuta Santi Giacomo e Filippo

De Tenuta is gelegen in het nationale park Badia in hartje Montefeltro (Centraal Italië). De geschiedenis van de Tenuta gaat terug tot in de jaren 700.
Nu is het domein van 360 ha waarvan 12 ha gereserveerd zijn voor de biodynamische wijnbouw. Alhoewel gelegen in Centraal Italië wordt de zomerse hitte getemperd door de ligging in de uitlopers van de Appenijnen en door de verkoelende zeelucht vanuit de Adriatische zee.
Vinificatie in inox, eiken vaten en amforen.
Bodem : kalkhoudende klei, heuvelachtig, goede drainage van de bodem.
Druivensoorten : Sangiovese, Merlot, Syrah, Verdicchio en Unicrochio Bruno 54. Rode en witte wijnen, witte en rosé spumante.


Domaine La Louvière

Domain La Louvière is gelegen in Malvies. Alhoewel kort bij Limoux gelegen valt het domein net buiten de AOC Limoux en is het een AOC Malpère.
La Louvière ligt op 350m hoogte aan de voet van de Pyreneeën. Ook hier heerst er een gematigd mediterraan klimaat met een eerder fris voorjaar. Dankzij de hoogte en de winden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oeaan, slaagt men erin om elegante wijnen met voldoende frisheid te maken.
Er wordt aan biologische wijnbouw gedaan en de druiven worden nog manueel geplukt.
Druivensoorten : Merlot, Cabernet Franc en Malbec.


Domaine Mas Des Caprices

Pierre en Mireille Mann zijn de fiere eigenaren van Domaine Mas des Caprices. Beiden zijn afkomstig uit wijnbouw families in de Elzas. Na 10 jaar lang samen een restaurant uitgebaat te hebben, wilden ze terugkeren naar hun ‘roots’, de wijnbouw. Een 16 ha wijngaard vonden ze in de Languedoc en meer bepaald in Leucate. Hier konden ze 10 jaar geleden ‘from scratch’ beginnen. In deze regio waren geen voorschriften met betrekking tot druivensoorten, terroir, stijl of zelfs maar de vorm van de wijnfles. Er was het mediterrane klimaat, een schitterende terroir van klei, kalk, leisteen, krijtrotsen. Zeewind die voor voldoende afkoeling zorgt. Vanaf het begin was het voor Pierre en Mireille duidelijk dat er maar één wijnbouw mogelijk was: biologisch en biodynamisch. Hun eindproduct is dan ook een collectie wijnen die niet alleen zeer drinkbaar zijn maar die mooi bewaren en bovenal die gemaakt zijn met respect voor de natuur en de omgeving. Druivensoorten: mourvèdre, grenache blanc-gris-rouge, carignan, syrah, muscat petits grains, maccabeu, vieux lledoner. Naast de Fitou Maritime worden hier ook top witte wijnen gemaakt aangevuld met een mooie rosé.


Domaine Mas de la Roque

Sinds 2013 staat Romain Vidal, oenoloog van opleiding, samen met zijn vader aan het hoofd van dit kleine maar veelbelovende domein. De wijngaard is 8 ha groot met een terroir van klei, kalk en schiste. Domaine Mas de la Roque ligt in het centrum van de fitou maritime, namelijk in het dorp Fitou. Naast een aantal mooie biologische fitou maritime wijnen maken zij ook een witte en rosé wijn. Bovendien serveren zij hun wijnen in hun eigen restaurant in Fitou. Fitou profiteert net zoals Leucate van het mediterrane klimaat en de schitterende terroir van kalk, klei en schiste. Druivensoorten: mourvèdre, grenanche, carignan, maccabeu.


Domaine Sibille

Pierre en Barbara Sibille komen oorspronkelijk uit de Elzas waar Pierre, oenoloog van opleiding, zeer lang technisch directeur geweest is in een cave cooperative waar hij o.a. verantwoordelijk was voor de vinificatie. Maar ook zij wilden een eigen wijndomein en vonden dit in het dorpje Laure – Minervois op 25 km van Carcassonne. In 2015 namen zij het 15 ha domein over en zetten de biologische wijnbouw verder. Domaine Sibille heeft een mooi palet aan biologische wijnen (wit, rood en rosé). De terroir kenmerkt zich door zandsteen, kalk/klei bodem, gelegen tussen garrigue en bossen, mediterrane invloeden. Druivensoorten: chardonnay, viognier, roussanne, pique poul, carignan, mourvèdre, grenache, syrah, marselan.


Domaine D'Homs

Domain D'Homs ... coming soon


Domaine Du Cèdre

Domain Du Cèdre ... coming soon